Programul de Reducere a Stresului prin Mindfulness (MBSR®) în Organizația mea

Originea şi dezvoltarea Programului MBSR®

Programul de reducere a stresului prin Mindfulness (MBSR®) a fost conceput şi dezvoltat în cadrul Facultății de Medicină din Universitatea Massachusetts din Statele Unite, de către Dr. Prof. Kabat-Zinn împreuna cu echipa lui. Din 1979 şi până astăzi, mai mult de 27.000 pacienți au trecut prin protocolul MBSR® în cadrul Center for Mindfulness înființat de acesta, asigurând astfel un larg eşantion reprezentativ de testare şi validare al Programului MBSR® cu rigurozitate ştiințifică.

Beneficiile acestei metode s-au dovedit atât de convingătoare, încât din ce în ce mai multe companii de asigurări din Statele Unite includ aceste metode în schemele eligibile de tratare şi de prevenţie.

În zilele noastre, mindfulness a ieşit din domeniul pur clinic, aceste metode găsindu-şi aplicabilitate, cu un remarcabil succes, în numeroase domenii: educație, științele sociale, dezvoltare personală, business etc. Ele sunt folosite în mod curent în companii de top precum Google (programul Search Inside Yourself), Apple, Intell, AOL sau în instituții precum Armata Statelor Unite, Comisia Europeană, Parlamentul britanic.


Ce este MBSR®?

 • MBSR® este un program intensiv de Reducere a Stresului care durează 8 săptămâni

 • MBSR® se bazează pe mobilizarea resurselor interioare proprii

Cercetările arată că Practica regulată a Mindfulness impactează pozitiv modul nostru de a gândi şi de a acţiona datorită aptitudinilor creierului de a se modela – conform conceptului ştiinţific de «Plasticitate cerebrală». Prin practica Mindfulness ne propunem să ne antrenăm «atenţia» tot aşa cum antrenamentul sportiv ne dezvoltă muşchii

Durata desfășurării MBSR este concepută astfel încât să permită o schimbare în modul nostru de a ne raporta la stres (fie el punctual, cronic sau acut), dar şi la provocările vieţii de zi cu zi.

 • MBSR® e o metodă laică şi fundamentată ştiințific

MBSR® are ca metodă de bază focalizarea atenţiei asupra senzaţiilor corporale, a emoţiilor, a fluctuaţiilor gândurilor, respiraţiei şi a sunetelor.

 • Cursul este conceput într-o manieră de dezvoltare progresivă, oferind un spaţiu psihic sigur de observare, experimentare şi învăţare

Cursul nu necesită cunoştinte sau aptitudini speciale din partea participanţilor. Se bazează pe experienţa şi observaţia personală a participanţilor atât în sala de curs cât în viaţa de zi cu zi. O motivaţie personală puternică este însă necesară, fiind vorba de un program intensiv şi de nevoia unei practici zilnice de 45′-60′ timp de 8 săptămâni.


Conţinutul Programului MBSR®

 • max. 15 participanţi

 • 8 ședințe săptămânale cu o durata de 2h30-3h00 fiecare

 • o zi de practică aprofundată

 • în total 30 de ore de practică ghidată şi explorare în grup, în sala de curs

 • exerciţii zilnice la domiciliu între 45 şi 60 minute

Cursurile pun accent pe învăţare prin experienţă directă personală sub ghidajul trainer-ului autorizat şi prin împărtășirea cu ceilalţi membrii ai grupului. Se compun din:

 • Practica formală – aşezat, culcat, în picioare sau în mişcare
 • Practica informală folosind exemple şi situaţii din viaţa cotidiană
 • Împărtăşirea experienţei în grup precum şi explorare şi ghidare personalizată
 • Cursurile includ informaţii asupra fiziologiei stresului şi asupra reacţiilor noastre faţă de situaţii stresante, cu chei de lectură şi înţelegere a unor astfel de situaţii.

Înregistrări audio permit susţinerea practicii noastre cotidiene, cărora li se alătură materiale pedagogice cu lectură şi exerciţii practice.

În vederea obţinerii tuturor beneficiilor programului, vă subliniez importanţa angajării într-o practică aprofundată şi perseverentă: participarea la ziua de practică, participarea la şedinţele săptămânale de curs (cel puţin 6 şedinţe din cele 8 în total) precum şi practica regulată a exerciţiilor acasă.


Cui se adresează?

Cursul este adresat oricui (adult) dorește să-și îmbunătățească abilitățile de a face față la stres și a (re)găsi o anume bucurie de a trăi, indiferent de mediul profesional și familial din care provine.

Acest curs nu este însă recomandat în cazuri de sindrom post-traumatic, dependență de droguri, depresie în faza acută diagnosticată, persoane cu risc de sinucidere și alte diagnostice psihiatrice dificile.


Unde?


Vreau un MBSR® în firma/organizația mea!

Vă rog să completați acest formular. Urmez să vă răspund în 24 de ore.

%d blogeri au apreciat: