Programul de Reducere a Stresului prin Mindfulness – 8 săptămâni (MBSR®)

Următoarele cursuri MBSR®: online din 27 septembrie 2021, la sală din 28 septembrie 2021

Formularul de înscriere se găsește în josul paginii!!!

Originea şi dezvoltarea Programului MBSR®

Programul de reducere a stresului prin Mindfulness (MBSR®) a fost conceput şi dezvoltat în cadrul Facultății de Medicină din Universitatea Massachusetts din Statele Unite, de către Dr. Prof. Kabat-Zinn împreună cu echipa lui. Din 1979 şi până astăzi, mai mult de 30.000 pacienți au trecut prin protocolul MBSR® în cadrul Center for Mindfulness înființat de acesta, asigurând astfel un larg eşantion reprezentativ de testare şi validare al Programului MBSR® cu rigurozitate ştiințifică.

Beneficiile acestei metode s-au dovedit atât de convingătoare, încât din ce în ce mai multe companii de asigurări din Statele Unite includ aceste metode în schemele eligibile de tratare şi de prevenţie.

În zilele noastre, mindfulness a ieşit din domeniul pur clinic, aceste metode găsindu-şi aplicabilitate, cu un remarcabil succes, în numeroase domenii: educație, științele sociale, dezvoltare personală, business etc. Ele sunt folosite în mod curent în companii de top precum Google (programul Search Inside Yourself), Apple, Intell, AOL sau în instituții precum Armata Statelor Unite, Comisia Europeană, Parlamentul britanic.


Ce este MBSR®?

 • MBSR® este un program intensiv de Reducere a Stresului care durează 8 săptămâni

 • MBSR® se bazează pe mobilizarea resurselor interioare proprii

Cercetările arată că Practica regulată a Mindfulness impactează pozitiv modul nostru de a gândi şi de a acţiona datorită aptitudinilor creierului de a se modela – conform conceptului ştiinţific de «Plasticitate cerebrală». Prin practica Mindfulness ne propunem să ne antrenăm «atenţia» tot aşa cum antrenamentul sportiv ne dezvoltă muşchii

Durata desfășurării MBSR este concepută astfel încât să permită o schimbare în modul nostru de a ne raporta la stres (fie el punctual, cronic sau acut), dar şi la provocările vieţii de zi cu zi.

 • MBSR® e o metodă laică şi fundamentată ştiințific

MBSR® are ca metodă de bază focalizarea atenţiei asupra senzaţiilor corporale, a emoţiilor, a fluctuaţiilor gândurilor, respiraţiei şi a sunetelor.

 • Cursul este conceput într-o manieră de dezvoltare progresivă, oferind un spaţiu psihic sigur de observare, experimentare şi învăţare

Cursul nu necesită cunoştinte sau aptitudini speciale din partea participanţilor. Se bazează pe experienţa şi observaţia personală a participanţilor atât în sala de curs cât în viaţa de zi cu zi. O motivaţie personală puternică este însă necesară, fiind vorba de un program intensiv şi de nevoia unei practici zilnice de 45′-60′ timp de 8 săptămâni.


Conţinutul Programului MBSR®

Programul online este oferit în direct prin videoconferință, comunicarea cu profesorul și interacțiunea cu participanții făcându-se folosind platforma Zoom. Programul în sală are loc la București.

Programul include:

 • 8 ședințe săptămânale cu o durata de 2h30-3h00 fiecare

 • o zi de practică aprofundată

 • în total 30 de ore de practică ghidată şi explorare în grup

 • exerciţii zilnice la domiciliu între 45 şi 60 minute

 • MBSR la sală : am limitat accesul la curs la max 11 pers, astfel încât să fim în siguranță – am ales să aplicăm generos condițiile de distanțare fizică, în plus de măsurile de aerisire și de igienă. Programul online: max 20 pers. NB: Cursurile se țin dacă se înscriu minim 8 persoane. 

Cursurile pun accent pe învăţare prin experienţă directă personală sub ghidajul trainer-ului autorizat şi prin împărtășirea cu ceilalţi membrii ai grupului. Se compun din:

 • Practica formală – aşezat, culcat, în picioare sau în mişcare
 • Practica informală folosind exemple şi situaţii din viaţa cotidiană
 • Împărtăşirea experienţei în grup precum şi explorare şi ghidare personalizată
 • Cursurile includ informaţii asupra fiziologiei stresului şi asupra reacţiilor noastre faţă de situaţii stresante, cu chei de lectură şi înţelegere a unor astfel de situaţii.

Înregistrări audio permit susţinerea practicii noastre cotidiene, cărora li se alătură materiale pedagogice cu lectură şi exerciţii practice.

În vederea obţinerii tuturor beneficiilor programului, vă subliniez importanţa angajării într-o practică aprofundată şi perseverentă: participarea la ziua de practică, participarea la şedinţele săptămânale de curs (cel puţin 6 şedinţe din cele 8 în total) precum şi practica regulată a exerciţiilor acasă.


Cui se adresează?

Cursul este adresat oricui (adult) dorește să-și îmbunătățească abilitățile de a face față la stres și a (re)găsi o anume bucurie de a trăi, indiferent de mediul profesional și familial din care provine.

Acest curs nu este însă recomandat în cazuri de sindrom post-traumatic, dependență de droguri, depresie în faza acută diagnosticată, persoane cu risc de sinucidere și alte diagnostice psihiatrice dificile.


Cine este Trainerul?

Valérie Cioloș-Villemin este coach și trainer autorizat al programului de Reducere Stresului prin Mindfulness (MBSR®), fiind certificată de către University of Massachusetts Medical School (Umass), instituția unde a fost fondată această metodă recunoscută în toată lumea şi folosită cu succes în medicină, educație sau în mediul de business.

SPF_5685

Cu o triplă formare universitară în științele vieții, dezvoltare socio-economică și științe economice, și cu un doctorat despre restructurarea economiilor în tranziție, Valérie a lucrat întâi ca cercetător și, mai apoi, ca practician în evoluția sistemelor şi adaptarea actorilor economici la un mediu de afaceri în schimbare. Timp de 4 ani, și-a adus contribuția la procesul de reformă din Republica Moldova, unde a coordonat biroul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).

În tot acest timp, nu a fost preocupată doar de procesul schimbării la nivel de societate, ci și de schimbarea și reziliența la nivel de individ. După 20 de ani de practică personală, a hotărât să se dedice în totalitate acestei pasiuni și s-a format ca trainer autorizat al programului de Reducere a Stresului prin Mindfulness (MBSR®) în cadrul cursurilor organizate de University of Massachusetts Medical School. Certificarea presupune o actualizare anuală a competențelor de trainer prin participare la cursuri autorizate.

Valérie folosește în mod curent tehnicile pe care le predă și în viața personală, atât din considerente de igienă mentală, cât și din datoria pe care o are ca trainer față de participanții la atelierele ei.

În paralel, Valérie compune și cântă sub pseudonimul de Yohanna Grace, o pasiune din copilărie reactivată și trăită astăzi ca o experiență de creativitate și auto-depășire.


Următoarele cursuri MBSR®: – online din 27 septembrie 2021,  – la sală din 28 septembrie 2021        

Sesiuni de informare*:  =ONLINE=  Marți, 7 septembrie 2021, 18:30-20:00; Luni, 13 septembrie, 19:30-21:00; = LA SALĂ= Joi 23 septembrie 2021, 18:30-20:00

Ziua de practică  online: Duminică, 7 noiembrie 2021, 10:00-17:30

Ziua de practică  la sală: Sâmbătă,  6 noiembrie 2021, 10:00-17:30

8 sesiuni – curs MBSR® online: În fiecare zi de LUNI seara în perioada 27 septembrie – 15 noiembrie 2021, 19:30-22:00: LUNI  27 septembrie; 4, 11, 18, 25 octombrie; 1, 8, 15 noiembrie 2021.

NB: Orele indicate sunt cele din România (EET), GMT+2

Maxim 20 participanți 

Tarif: 1.500 lei. Suma poate fi achitată în transe.

Tarif Early Bird: reducere 10% (1350 lei) până  Marți, 31 august 2021

10% reducere pentru studenți și cadre didactice 

Reducerile nu se cumulează

Tarif pentru companii: 2.150 lei

8 sesiuni – curs MBSR® la sală (București): În fiecare zi de MARȚI seara  în perioada 28  septembrie – 16 noiembrie 2021, 18:30-21:00 : MARȚI  28 septembrie; 5, 12, 19, 26 octombrie; 2, 9, 16 noiembrie 2021.

Un curs special și privilegiat pentru un număr limitat de participanți –  maxim 11 persoane

Tarif: 2.250 lei. Suma poate fi achitată în transe.

Tarif Early Bird: reducere 12% (1.980 lei) până  Marți, 31 august 2021

10% reducere pentru studenți și cadre didactice (reducerile nu se cumulează)

Tarif pentru companii: 2.250 lei

*ședința de informare este deschisă tuturor celor interesați. Prețul: 80 lei. Pentru cursanții MBSR®, această ședință face parte integrantă a curriculum-ului MBSR®  – prețul ei este inclus în pachet.

*** se alege doar o opțiune: înscriere la grupul de zi SAU la grupul de seara (nu se poate naviga între cele două în timpul cursului decât excepțional).

Vreau să mă înscriu!

Înscrierea se face pe principiul „primul venit, primul servit”. Locul la curs este efectiv rezervat doar din momentul efectuării plății. Vă rog să completați formularul de mai jos. O să urmăresc să vă răspund în 24 de ore.


Vreau cursul MBSR® în compania/organizația mea!

Vă rog să mă contactați aici.