Stresul şi Mindfulness
Stresul cronic a devenit parte integrantă a vieții noastre. Ar putea trece neobservat dacă nu ar apărea simptome cu impact asupra :
- capacității noastre de concentrare și a performanțelor noastre;
- sănătății (situații de burnout, diferitele forme de depresie, probleme cardiace ș.a.);
- relațiilor noastre cu cei din jur (la serviciu, în familie sau cu prietenii), atunci când ne enervăm rapid și pierdem controlul, intrând ușor în conflict, sau nu mai reușim să comunicăm și să fim empatici, sau avem sentimentul că ne pierdem rostul.
Programul de reducere a stresului prin Mindfulness (MBSR®) a fost conceput şi dezvoltat în cadrul Facultății de Medicină din Universitatea Massachusetts din Statele Unite, de către Dr. Prof. Kabat-Zinn. Din 1979 şi până astăzi, mai mult de 24.000 pacienți au trecut prin protocolul MBSR® în cadrul Center for Mindfulness înființat de acesta, asigurând astfel un larg eşantion reprezentativ de testare şi validare al Programului MBSR® cu rigurozitate științifică.
Beneficiile acestei metode s-au dovedit atât de convingătoare, încât din ce în ce mai multe companii de asigurări din Statele Unite includ aceste metode în schemele eligibile de tratare şi de prevenţie.
În zilele noastre, mindfulness a ieşit din domeniul pur clinic, aceste metode găsindu-şi aplicabilitate, cu un remarcabil succes, în numeroase domenii: educație, științele sociale, dezvoltare personală, business etc. Ele sunt folosite în mod curent în companii de top precum Google (programul Search Inside Yourself), Apple, Intell, AOL sau în instituții precum Armata Statelor Unite, Comisia Europeană, Parlamentul britanic.
Atelier CAP LIMPEDE – Start Mindfulness
Atelier Start Mindfulness (12 ore) este o etapă intermediară către MBSR® (30 ore de curs, min 40 min de practica zilnică timp de 8 săptămânii), pentru cei care vor să afle mai mult despre Mindfulness de tip științific.
Atelierul durează 12 ore pe parcursul a două zile consecutive, prima de 4 ore, cealaltă de 8 ore.
Conținutul Atelierului
Cercetările arată că practica regulată de mindfulness are impact asupra modului nostru de a gândi și de a acționa, datorită aptitudinilor creierului de a se modela (plasticitate cerebrală). Prin practica mindfulness, ne propunem să ne antrenăm atenția, în același fel în care antrenamentul sportiv ne dezvoltă mușchii.În cadrul atelierului, vei învăța și testa o serie de instrumente, pentru a avea posibilitatea mai apoi să alegi care îți sunt mai la îndemână sau care sunt mai adaptate pentru viața ta de zi cu zi.
Cursul ne duce progresiv, prin diferite exerciții practice, într-o stare de intimitate cu noi înșine (așa-numitele tehnici formale, statice și dinamice), ajutându-ne în paralel să ne integrăm mai bine în mediul înconjurător (tehnici informale). Atelierul este un loc în care să te simți în siguranță, pentru a experimenta sub îndrumare atentă și într-o atmosfera prietenoasă o nouă perspectivă, și din care să pleci cu o viziune mai largă asupra a ceea ce vrei și ce poți face pentru o mai mare autonomie de sine și bucurie trăită pe deplin.
Cui se adresează?
Atelierul este adresat oricui dorește să-și îmbunătățească abilitățile de a face față la stres și să (re)găsească o anumită bucurie de a trăi, indiferent de zona profesională sau personală din care provine.
Acest curs nu este însă recomandat în cazuri de sindrom post-traumatic, dependență de droguri, depresie acută diagnosticată ca atare, persoanelor cu risc de sinucidere sau pentru alte diagnostice psihiatrice.
Care sunt beneficiile practicării mindfulness?
- Reducerea stresului
- Dezvoltarea atenţiei, a clarităţii mentale şi a concentrării
- Creşterea performanţei şi eficienţei, optimizarea capacităţii decizionale
- Atingerea unui echilibru între viața personală și cea profesională
- Creşterea nivelului inteligenţei emoționale: empatie, gestionarea echilibrată a emoţiilor
- Creşterea încrederii şi stimei de sine, dezvoltarea carismei naturale
- Dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor interumane sănătoase și a spiritului de echipă
- Ameliorarea mediului de lucru, a celui familial şi a vieţii personale
- Creşterea energiei şi a creativităţii
- Dezvoltarea autonomiei în luarea deciziilor, compasiunii, autenticităţii
Vreau acest atelier în firma mea!
Vă rog să completați.