PROGRAMUL “BUSOLA Interioară”

5 burse „Busola interioară” pentru dascălii României | MBSR din 13 decembrie

Viziune

Cum ar fi să trăim într-o societate unde oamenii vorbesc conștient, cu bun simț și respect față de semeni, atrăgând atenția asupra problemelor atunci când este cazul, cu fermitate, dar fără a jigni? Oare ce am putea conștientiza împreună și ce am putea face împreună, ce am putea schimba în bine, fiecare în noi și în jurul nostru?

Am ales să devin trainer MBSR® format și atestat de către Massachusetts University Medical School pentru a putea oferi o metodă eficientă, laică și atestată științific de lucru susținut cu noi înșine, pentru a trăi conștient și asumat .

Pe lângă studiile științifice asupra reducerii stresului și a anxietății, creșterea rezilienței, dezvoltarea inteligenței emoționale și alte beneficii, rezultatele practicii mele constante și mărturiile participanților la cursuri mă încurajează să cred că avem o oportunitate, cu instrumentele incluse în acest program, de a aduce mai multă liniște, autenticitate, flexibilitate, bunătate și creativitate în viețile noastre și ale celor din jur.

Crezul meu în câteva rânduri:

Cred că aceste tehnici ajută la modelarea caracterului uman, prin atenuarea fricii noastre instinctuale și prin creșterea încrederii în noi înșine și în cei din jurul nostru. Cred că aceste tehnici ne pot ajuta să recâștigăm ceea ce numim “bun simț”, prin re-conectare cu busola noastră interioară care ne permite să facem diferența între “ce e just” și “ce nu e potrivit pentru noi și cei din jur”. Pe scurt, cred cu putere că aceste tehnici ne pot ajuta să devenim oameni mai buni.


De ce burse pentru dascăli?

Dincolo de cursurile mele deschise tuturor celor interesați, doresc să contribui atât cât pot acum, prin ceea ce știu să fac, la mersul societății românești și la schimbarea în bine. Educația este un domeniu cheie, în care se poate face o diferență importantă, cu impact de durată și asupra multor alte zone. Dincolo de conținutul a ceea ce predă, un dascăl reprezintă un model de viață și de valori. De aceea, am lansat acest program pentru Dascălii din România.

Îmi propun prin acest program să susțin Dascălii dornici să își dezvolte abilitățile personale pentru a deveni cea mai bună versiune a lor și să construiască relații sănătoase cu elevii și comunitățile în care și pentru care lucrează. Acest program este pentru cei care sunt hotărâți să își îndeplinească din ce în ce mai bine rolul lor extrem de mare și plin de provocări în societate, prin calitatea interacțiunii și a educației pe care o oferă elevilor.


Un proiect care crește

Am început acest proiect pilot în 2018. În 2019 am formalizat programul împreună cu Daniela Pavlovici și Ana-Maria Brezniceanu. Ioana Rafiroiu s-a alăturat cu entuziasm proiectului și îl susține prin coordonarea comunicării cu candidații. Sunt colege care cred în Dascăli și rolul lor de model în societate. Am lansat un apel să se alăture și mai mulți pentru a putea crește împreună și a avea un impact din ce în ce mai mare.


Ce ofer?

5 burse pentru Dascălii din România în ciclul MBSR® care începe curând

Ofer 5 burse la următorul program MBSR online, care începe pe data de 13 decembrie (fiecare marți seara, 19:00-21:30, timp de 2 luni). Detalii aici.

Dacă sunt doritori, încurajez și alte persoane să oferă  burse (vedeți butonul mai jos)!

O bursă acoperă 65% din costuri, 35% fiind în sarcina participanților (486,5 lei).


Ce este programul MBSR®?

Programul de reducere a stresului prin mindfulness (MBSR®) a fost conceput și dezvoltat de către Prof. Dr. Jon Kabat-Zinn în cadrul Facultății de Medicină a Massachusetts University. Din 1979 şi până astăzi, mai mult de 24.000 pacienți au trecut prin protocolul MBSR® în cadrul Center for Mindfulness înființat de acesta, asigurând astfel un larg eşantion reprezentativ de testare şi validare al Programului MBSR® cu rigurozitate ştiințifică.

În zilele noastre, Mindfulness a ieşit din domeniul pur clinic, aceste metode găsindu-şi aplicabilitate, cu un remarcabil succes, în numeroase domenii: educație, științele sociale, dezvoltare personală, business etc. Mindfulness ne poate ajuta între altele la:

 • Dezvoltarea atenţiei, a clarităţii mentale şi a concentrării
 • Creşterea nivelului inteligenţei emoționale: empatie, gestionarea echilibrată a emoţiilor
 • Reducerea stresului, prevenirea burnout-ului
 • Creşterea performanţei şi eficienţei
 • Creşterea încrederii şi stimei de sine
 • Dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor interumane sănătoase, ameliorarea mediului de lucru

MBSR® este un program foarte eficient pentru a testa și a forma deprinderea de a utiliza tehnicile Mindfulness în viața cotidiană. Cuprinde 8 ședințe de grup cu durata de 2 ore și jumătate fiecare, o zi de practică în liniște și o sesiune preliminară de informare. Între ședințele de grup, participanții sunt invitați să facă o serie de exerciții timp de până la o oră pe zi.

Acest program necesită un angajament serios și puternic din partea participanților. Vă invit să citiți cu atenție descrierea programului aici. Este important să vă faceți o idee cât mai clară despre ce implică, în special cât timp este necesar să dedicați practicii zilnice și întâlnirilor săptămânale de grup pentru a obține rezultate!


Persoanele eligibile pentru acest program:

– Educatori/învățători/profesori până la nivel de liceu inclusiv, în instituții de învățământ de stat din România

– Angajați în instituții de învățământ de stat din România, cu responsabilități manageriale și pedagogice

Formatori de cadre didactice din instituțiile pedagogice (Facultăți de Științe ale Educației, Casa Corpului Didactic, etc.)


Testimoniale

Sunt profesor de limba engleză din 2004 și sunt într-o căutare constantă de metode de a îmbunătăți performanța mea și a elevilor mei la ore și implicit în societate. Bunăstarea elevilor se vede atât la clasă cât și acasă, lucru confirmat de unii dintre părinții cu ai căror copii am aplicat tehnici de Mindfulness la clasă.
Simona Rusu, profesoară,
absolventă a cursului MBSR® în 2018
 
 
 
Lumea noastră nu e doar una a instrucției seci, riguroase, științifice. E o lume cu mare responsabilitate, cu mare consum și câștig de energie, atât pentru elevi  și părinți, cât și pentru profesori și societate… Uneori ești dezarmat, obosit, nepăsător, încleștat, defensiv, ești încărcat și nu știi dacă o mai poți lua de la capăt. Și da, o iei de la capăt. Și mâine, și poimâine…
Și aici  vine MBSR® să-ți arate că e uman să greșești și să îți dai voie să greșești, că tu ești cel care te contorsionezi în gânduri, dar tot tu ești cel care se poate deparazita de ele în trei pași: să fii deschis, să încerci, să practici… și să te bucuri de lucrurile care-ți sunt la îndemână – respirația ta, corpul tău trăind, umblând, liniștea pe care ți-o poți induce, zâmbetul, bunătatea, viața cu bune și rele din jurul tău!
Carmen Matei, profesoară,
absolventă a cursului MBSR® în 2018
 
 
 
Principalul beneficiu al programului este acela că mi-am făcut mintea să tacă. Aveam obiceiul să creez în mintea mea tot felul de scenarii extrem de detaliate, scenarii care, în mod evident, nu se îndeplineau, motiv pentru care eram dezamăgită adesea. Pe parcursul programului am învățat ca atunci când mintea o ia razna să revin la senzațiile corporale. În timp, am constatat că sunt mult mai prezentă în viața mea și în interacțiunile cu ceilalți.
În primele săptămâni, practica a fost extrem de provocatoare. Asta până în momentul în care am realizat că nu eram suficient de asumată, că nu eram dedicată.
Acum încerc să duc parte din program la clasa, la elevii mei, pentru a-i ajuta să fie mai conștienți de propriile senzații și emoții, pentru a fi mai prezenți. În timp, cred că îi va ajuta atât pe partea academică, cât și în relațiile cu ceilalți, reducându-le agresivitatea.
Gabriela Dima, învățătoare,
beneficiară a programului „Busola interioară 2019”
 
 
 
Cursul a fost pentru mine o experiență unică ce merită trăită de fiecare om în viața asta. Mi-a oferit oportunitatea de a petrece mai mult timp cu mine însămi, de a-mi tolera gândurile și de a fi mai îngăduitoare cu cei din jur, de a mă prioritiza și dându-mi curajul de a alege asumat un ‘Nu’.
Am învățat să mă ascult, să mă văd și să mă concentrez pe ce se întâmplă cu mine aici și acum, fiind recunoscătoare pentru ceea ce am și sunt în acest moment. M-a învățat să fiu mai indulgentă cu noțiunea „trebuie”. M-a ajutat să am mai multa răbdare și să îi ajut pe oamenii cu care interacționez să privească ascultarea ca pe o oportunitate ce ar putea să le (ne) bată ușor la ușă.
Programul m-a ajutat să găsesc un echilibru între activitățile care îmi sug energia și cele care mă încarcă de energie pentru a putea răspândi bunătate și zâmbete autentice celor din jur.
 
Ioana Rădulescu, profesoară, directoare de liceu,
beneficiară a programului „Busola interioară 2019”
 
 

Procedura de selecție:

1. Pre-selecție

Până la finalul zilei de Marți  6 decembrie 2022 (ora 23:59):

 • completați formularul online de candidatură pentru bursă
 • trimiteți CV la adresa de mail  bursembsr.dascali@gmail.com

Pre-selecția candidaților eligibili va fi făcută de către un comitet compus din:

 • Ioana Rădulescu, Director adjunct la liceul teoretic Dr Mioara Mincu din București (sector 2), Absolventă programului „Busolă interioară MBSR” 2019, Profesoară de matematică la Liceul cu program sportiv Helmut Duckadam din Clinceni, Alumni AVE 2019
 • Valérie Cioloș-Villemin, Certified MBSR® Trainer (by Brown University și UMASS, Stalele Unite), formator certificat ANC
 • Carmen Matei, Profesoară de alimentație și turism la Colegiul Economic Virgil Madgearu, Ploiești, Absolventă programului „Busolă interioară MBSR” 2018, Facilitator Arbinger Mentalitate deschisă în educație din 2020.
 • Ana Vasilache, arhitect de profesie, expert Trainer și Facilitator cu experiență internațională, Alumni MBSR 2021.

2.   Testarea criteriilor de admitere conform protocolului MBSR®

 • Completarea chestionarului din protocolul MBSR® de verificare a criteriilor de admitere pentru candidați eligibili
 • Interviu individual pe baza chestionarului, conform protocolului MBSR®
 • Participare la o sesiune specială de informare
 • Achitarea a 35% din costul cursului, restul fiind acoperit de bursă

3. Finalizarea înscrierilor

În urma analizei dosarelor și a testării, toți candidații vor fi anunțați individual în data de 7 decembrie, asupra rezultatelor finale. Vor exista trei categorii:

 • admis la ciclul MBSR
 • admis pe lista de așteptare (în cazul în care unul sau mai mulți din cei admiși nu mai pot participa din motive neprevăzute la momentul candidaturii sau care nu trec de criteriile specifice de admisibilitate ale programului MBSR®)
 • ne-eligibil

Vă dorim succes și vă așteptăm cu bucurie candidaturile!

Valérie, împreună cu Ioana, Carmen  și Ana.

%d blogeri au apreciat: