PROIECTUL “BUSOLA Interioară”

Burse „Busola interioară” pentru dascălii României | Ediția I, Toamnă 2019

 

3


Viziunea mea

Cum ar fi să trăim într-o societate unde oamenii vorbesc conștient, cu bun simț și respect față de semeni, atrăgând atenția asupra problemelor atunci când este cazul, cu fermitate, dar fără a jigni? Oare ce am putea conștientiza împreună și ce am putea face împreună, ce am putea schimba în bine, fiecare în noi și în jurul nostru?

Am ales să devin trainer MBSR® format și atestat de către Massachusetts University Medical School pentru a putea oferi o metodă eficientă, laică și atestată științific de lucru susținut cu noi înșine, pentru a trăi conștient și asumat .

Pe lângă studiile științifice asupra reducerii stresului și a anxietății, creșterea rezilienței, dezvoltarea inteligenței emoționale și alte beneficii, rezultatele practicii mele constante și mărturiile participanților la cursuri mă încurajează să cred că avem o oportunitate, cu instrumentele incluse în acest program, de a aduce mai multă liniște, autenticitate, flexibilitate, bunătate și creativitate în viețile noastre și ale celor din jur.

Crezul meu în câteva rânduri:

Cred că aceste tehnici ajută la modelarea caracterului uman, prin atenuarea fricii noastre instinctuale și prin creșterea încrederii în noi înșine și în de cei din jurul nostru. Cred că aceste tehnici ne pot ajuta să recâștigăm ceea ce numim “bun simț”, prin re-conectare cu busola noastră interioară care ne permite să facem diferența între “ce e just” și “ce nu e potrivit pentru noi și cei din jur”. Pe scurt, cred cu putere că aceste tehnici ne pot ajuta să devenim oameni mai buni.


De ce burse pentru dascăli?

Dincolo de cursurile mele deschise tuturor celor interesați, doresc să contribui atât cât pot acum, prin ceea ce știu să fac, la mersul societății românești și la schimbarea în bine. Educația este un domeniu cheie, în care se poate face o diferență importantă, cu impact de durată și asupra multor alte zone. Dincolo de conținutul a ceea ce predă, un dascăl reprezintă un model de viață și de valori. De aceea, lansez acum acest program pentru Dascălii din România.

Îmi propun prin acest program să susțin Dascălii dornici să își dezvolte abilitățile personale pentru a deveni cea mai bună versiune a lor și să construiască relații sănătoase cu elevii și comunitățile în care și pentru care lucrează. Acest program este pentru cei care sunt hotărâți să își îndeplinească din ce în ce mai bine rolul lor extrem de mare și plin de provocări în societate, prin calitatea interacțiunii și a educației pe care o oferă elevilor.

 Am bucuria să am deja susținerea unor colege care cred în Dascăli și rolul lor de model în societate și sper ca în viitor să se alăture mai mulți pentru a putea crește această inițiativă împreună și a avea impactul dorit.


Ce oferim?

3 burse (90% din costuri) pentru ciclul MBSR® din această toamnă – o bursă pentru fiecare ciclu, pentru Dascălii din România

Cele trei cicluri MBSR® se vor desfășura în perioadele:

  • 24 septembrie – 12 noiembrie 2019, întâlniri de grup în fiecare marți seara între 18:30-21:00.
  • 30 octombrie – 18 decembrie 2019, întâlniri de grup în fiecare miercuri seara între 18:30-21:00
  • 31 octombrie – 19 decembrie, 2019 întâlniri de grup în fiecare joi dimineața între 9:00-11:30

Ce este programul MBSR®?

Programul de reducere a stresului prin mindfulness (MBSR®) a fost conceput și dezvoltat de către Prof. Dr. Jon Kabat-Zinn în cadrul Facultății de Medicină a Massachusetts University. Din 1979 şi până astăzi, mai mult de 24.000 pacienți au trecut prin protocolul MBSR® în cadrul Center for Mindfulness înființat de acesta, asigurând astfel un larg eşantion reprezentativ de testare şi validare al Programului MBSR® cu rigurozitate ştiințifică.

Beneficiile acestei metode s-au dovedit atât de convingătoare, încât din ce în ce mai multe companii de asigurări din Statele Unite includ aceste metode în schemele eligibile de tratare şi de prevenţie.

În zilele noastre, Mindfulness a ieşit din domeniul pur clinic, aceste metode găsindu-şi aplicabilitate, cu un remarcabil succes, în numeroase domenii: educație, științele sociale, dezvoltare personală, business etc. Ele sunt folosite în mod curent în companii de top precum Google (programul Search Inside Yourself), Apple, Intell, AOL sau în instituții precum Armata Statelor Unite, Comisia Europeană, Parlamentul britanic.

MBSR® este un program foarte eficient pentru a testa și a forma deprinderea de a utiliza tehnicile Mindfulness în viața cotidiană. Cuprinde 8 ședințe de grup cu durata de 2 ore și jumătate fiecare, o zi de practică în liniște și o sesiune preliminară de informare. Între ședințele de grup, participanții sunt invitați să facă o serie de exerciții timp de până la o oră pe zi.

Acest program necesită un angajament serios și puternic din partea participanților. Vă invit să citiți cu atenție descrierea programului aici. Este important să vă faceți o idee cât mai clară despre ce implică, în special cât timp este necesar să dedicați practicii zilnice și întâlnirilor săptămânale de grup pentru a obține rezultate!


Persoanele eligibile pentru acest program:

– Educatori/învățători/profesori până la nivel de liceu inclusiv, în instituții de învățământ de stat din România

– Angajați în instituții de învățământ de stat din România, cu responsabilități manageriale și pedagogice

– Formatori de cadre didactice din instituțiile pedagogice (Facultăți de Științe ale Educației, Casa Corpului Didactic, etc.)


Testimoniale

Sunt profesor de limba engleză din 2004 și sunt într-o căutare constantă de metode de a îmbunătăți performanța mea și a elevilor mei la ore și implicit în societate. Bunăstarea elevilor se vede atât la clasă cât și acasă, lucru confirmat de unii dintre părinții cu ai căror copii am aplicat tehnici de Mindfulness la clasă.

Simona Rusu, profesoară, absolventă a cursului MBSR® în 2018

Lumea noastră nu e doar una a instrucției seci, riguroase, științifice. E o lume cu mare responsabilitate, cu mare consum și  câștig de energie, atât pentru elevi  și părinți, cât și pentru profesori și societate… Uneori ești dezarmat, obosit, nepăsător, încleștat, defensiv, ești încărcat și nu știi dacă mai o poți lua de la capăt. Și da, o iei de la capăt. Și mâine, și poimâine…

Și aici  vine MBSR® să-ți arate  că e uman să greșești și să îți dai voie să greșești, că tu ești cel care te contorsionezi în gânduri, dar tot tu ești cel care se poate deparazita de ele  în trei pași: să fii deschis,  să  încerci, să  practici… și să te bucuri de lucrurile care-ți sunt la îndemână- respirația ta, corpul tău trăind, umblând, liniștea pe care ți-o poți induce, zâmbetul, bunătatea, viața cu bune și rele  din jurul tău!

Carmen Matei, profesoară, absolventă a cursului MBSR® în 2018

Procedura de selecție:

1. Pre-selecție

Până la finalul zilei de marți 3 septembrie 2019 (ora 23:59):

  • completați formularul online de candidatură pentru bursă
  • trimiteți CV la adresa de mail  bursembsr.dascali@gmail.com

Pre-selecția candidaților eligibili va fi făcută de către un comitet compus din:

  • Ana-Maria Brezniceanu, Director și fondator – Montessori School of Bucharest, pedagog, doctorand în științele educației
  • Valérie Cioloș-Villemin, UMass Qualified MBSR® Trainer, formator certificat ANC
  • Daniela Pavlovici, coach certificat de International Coach Federation, formator certificat ANC
  • Simona Rusu, profesoară, absolventă a cursului MBSR® în 2018, Facilitator Arbinger Mentalitate deschisă în educație

 

2.   Testarea criteriilor de admitere conform protocolului MBSR®

  • Completarea chestionarului din protocolul MBSR® de verificare a criteriilor de admitere pentru candidați eligibili
  • Interviu individual pe baza chestionarului, conform protocolului MBSR®
  • Participare la o sesiune specială de informare în data de 17 septembrie 2019
  • Achitarea sumei de 150 lei (echivalentul a 10% din costul cursului, restul fiind acoperit de bursă)

 

3. Finalizarea înscrierilor

În urma analizei dosarelor și a testării, toți candidații vor fi anunțați individual asupra rezultatelor finale până la data de 18 septembrie 2019. Vor exista trei categorii:

  • admis la ciclul MBSR® din toamna 2019
  • admis pe lista de așteptare (în cazul în care unul sau mai mulți din cei admiși nu mai pot participa în toamna 2019 din motive neprevăzute la momentul candidaturii sau care nu trec de criteriile de admisibilitate)
  • ne-eligibil

 

Vă dorim succes și vă așteptăm cu bucurie candidaturile!

 

Valérie, împreună cu Ana-Maria, Daniela și Simona.